Hyvä ansioluettelo on tiivis, siisti ja totuudenmukainen
Lähes aina työhakemuksen liitteenä lähetetään ansioluettelo. Ansioluettelo onkin tärkeä osa hyvää työhakemusta - ja tämän artikkelin avulla sinäkin osaat laatia hyvän ansioluettelon!
Nykyään lähes jokainen yritys saa runsaasti työhakemuksia. Vielä jos yritys julkisesti etsii työntekijöitä, saa se todennäköisesti sähköpostilaatikon täydeltä työhakemuksia. Silloin pikkuseikatkin ovat tärkeitä, kun työhakemuksesi kohtalosta päättävä henkilö kahlaa läpi vastaanottamiaan viestejä.
Niinpä ensimmäinen silmäys ansioluetteloosi saattaa ratkaista työhakemuksesi kohtalon. Jos ansioluettelo on sekava, täynnä lyöntivirheitä ja epäjohdonmukainen, voi jo se riittää syyksi olla palkkaamatta sinua.
Hyvän ansioluettelon rakentamiseen, ajan tasalla pitämiseen ja räätälöintiin tiettyä työpaikkaa varten kannattaa siis käyttää aikaa. Mutta millainen sitten hyvä ansioluettelo oikein on?
Tiivis ansioluettelo keskittyy olennaiseen
Hyvä ansioluettelo ottaa lukijan huomioon monella tapaa.
Rekrytoinnista päättävä henkilö saattaa silmäillä nopeasti kymmeniä tai jopa satoja ansioluetteloita. Siksi ansioluettelon pitää esittää tiiviissä muodossa kaikki juuri tämän työtehtävän ja työnantajan kannalta olennaiset ansiosi.
Kun keskityt olennaiseen, autat lukijaa huomaamaan heti, oletko sinä tämän työtehtävän kannalta mahdollinen, tai kenties jopa erinomainen valinta.
Siksi ansioluettelo on räätälöitävä aina jokaista työhakemusta varten. Räätälöinti on helppoa, kun säilytät tietokoneellasi aina täydellistä ansioluetteloa, joka esittelee kaikki vuosien varrella kertyneet ansiosi.
Sen pohjalta voit nopeasti karsia aina yritykseen lähetettävän lyhennetyn version.
Usein lyhentäminen kannattaa aloittaa siivoamalla työkokemuksen alkupään työtehtäviä, varsinkin jos sinulle on jo ehtinyt kertyä vaikkapa 20 vuoden verran työkokemusta. Vastaavasti uusimmat työtehtävät kannattaa esitellä tarkasti.
Sama ohje koskee myös koulumenestystä. Vain harva rekrytoija on kiinnostunut lukion päästötodistuksestasi tai ylioppilastutkinnon arvosanoista, jos olet sen jälkeen suorittanut korkeakoulututkinnon.
Poikkeuksiakin tietysti on: varsinkin amerikkalaiset suuryritykset saattavat edellyttää myös pitkään työelämässä olleilta kaikkia tutkintotodistuksia työhakemuksen ja ansioluettelon liitteeksi.
Pidä ansioluettelo järjestyksessä
Hyvä ansioluettelo esittelee ansiosi loogisessa järjestyksessä. Ansioluettelon rakenteessa on hiukan vaihtelua, mutta noudattamalla esimerkiksi seuraavaa rakennetta on ansioluettelosi nopeasti silmäiltävissä:
- Otsikko: CV tai Ansioluettelo
- Nimi ja yhteystiedot
- Henkilötiedot: syntymäaika ja -paikka
- Koulutus
- Työkokemus
- Tietotekniset taidot
- Kielitaito
- Muut taidot (harrastukset, luottamustehtävät jne).
- Mahdolliset suosittelijat.
Jokaisen osan sisällä on hyvä noudattaa aikajärjestystä:
- uusimmat tutkinnot ennen aikaisempia
- uusimmat työtehtävät ennen aikaisempia.
Tämä käänteinen aikajärjestys helpottaa sekin ansioluettelosi lukijan työtä.
Selkeys helpottaa ansioluettelon lukemista
Ansioluettelon asettelun osalta tärkeintä on selkeys ja luettavuus.
Sen vuoksi ansioluettelossa kannattaa välttää erikoisia fontteja, pientä kokoa ja liikaa mielikuvitusta.
Sen sijaan kannattaa käyttää:
- tavallista fonttia
- noin 12 pisteen koko
- riviväliä 1
- yhtä väliotsikkotasoa.
Näitä ohjeita noudattamalla saat todennäköisesti aikaan selkeän ja luettavan ansioluettelon, joka mahtuu tulostettuna 1-2 sivulle.
Ansioluettelo kannattaa lähettää helposti kaikkialla avattavassa muodossa. Jos työpaikkailmoituksessa tai yrityksen verkkosivustolla ei anneta erityisiä ohjeita, on Word-muoto tai pdf-muoto aina varma valinta.