Oppisopimus on hyvä tie ammattiin

Etsitkö uutta työtä, mutta sinulla ei ole ammattitaitoa? Siinä tapauksessa oppisopimus voi olla juuri sinulle sopiva polku työelämään!

Oppisopimus on sopimus vähintään 15 vuotta täyttäneen opiskelijan ja työnantajan välillä. Se on työsopimus, johon kuuluu työpaikalla tapahtuva ammattiin kouluttaminen.

Ammattiin kouluttaminen perustuu henkilökohtaiseen opiskeluohjelmaan. Se laaditaan opetushallituksen antamien määräysten perusteella.

Tavoitteena ammattitutkinto

Oppisopimuskoulutuksessa voit suorittaa ammattillisen perustutkinnon. Perustutkintojen lisäksi oppisopimus voi myös kouluttaa sinut näyttötutkintoina suoritettaviin ammatti- ja erikoisammattitutkintoihin.

Aina oppisopimus ei kuitenkaan tähtää tutkintoon: voit myös hankkia muunlaista osaamista oppisopimuksella.

Oppisopimuskoulutus pääosin työpaikalla

Suurin osa ammattiin oppimisesta tapahtuu työpaikalla. Oppisopimuskoulutuksessa sinun koulutuksestasi huolehtii aina vastuullinen työpaikkakouluttaja.

Koulutus työpaikalla on käytännönläheistä - sinun ei siis tarvitse päntätä paksuja teoriakirjoja työpaikalla.

Kuitenkin koulutukseen liittyy myös opintoja, joiden tavoitteena on tietojesi parantaminen. Tavallisesti tämä osa oppisopimuskoulutuksesta suoritetaan ammattikoulussa tai aikuiskoulutuskeskuksessa.

Entäpä se palkka?

Oppisopimuskoulutuksessa olevalle maksetaan työpaikalla tapahtuvan koulutuksen osalta normaalia TES:n mukaista palkkaa.

Silloin kun osallistut muuhun koulutukseen, voit saada päivärahaa ja eräitä muita korvauksia. Valitettavasti oppisopimuskoulutuksessa oleva ei saa erityisiä opiskelijaetuja, jos teoriaopintojen aikana maksetaan palkkaa.

Vuodesta kolmeen vuotta

Tutkintoon johtava oppisopimuskoulutus kestää 1-3 vuotta. Jos ennen koulutuksen alkua sinulla on muuta, sopivaa koulutusta tai työkokemusta, selviät lyhyellä koulutuksella.

Oppisopimuskoulutukseen osallistuminen edellyttää aina sitä, että löydät itsellesi tarkoitusta varten sopivan työpaikan. Työpaikalla on oltava riittävää osaamista, jotta koulutus on ylipäänsä mahdollista.

Päästäksesi koulutukseen sinun on itse löydettävä sopiva oppisopimuskoulutuspaikka.