Palkkatoive työhakemuksessa - oikea palkkatoivomus ratkaisee paljon!

Toisinaan työpaikkailmoituksessa pyydetään työnhakijaa esittämään palkkatoivomus - toisinaan se jää hakijan harkinnan varaan. Kuinka sinun on parasta toimia? Kannattaako palkkatoive esittää ylä- vai alakanttiin?

Palkkatoivomuksen esittäminen on usein hankalin vaihe koko työnhakuprosessissa. Toisinaan palkkatoivomus esitetään jo työhakemuksessa, toisinaan se tulee esiin ensimmäisessä työhaastattelussa. Palkkatoive ja  palkkaneuvottelut nousevat esiin viimeistään siinä vaiheessa, kun työnantaja tekee sinulle tarjouksen työpaikasta.

Ilmoituksessa pyydetään esittämään palkkatoivomus

Usein työnhakijoita pyydetään esittämään palkkatoivomus työhakemuksessa.

Tässä kannattaa olla tarkkana. Todennäköisesti yrityksessä on jo valmiiksi mietitty tietty palkkahaarukka, jonka sisään palkattavan henkilön on mahduttava. Jos esität liian korkean palkkatoiveen, sinut saatetaan sulkea heti pois liian kalliina vaihtoehtona. Jos taas hakemukseen kirjoittamasi palkkatoive on kovin matala, sinua pidetään epäpätevänä työnhakijana, joka ei tunne alan palkkatasoa. 

Usein onkin parasta jättää tarkka euromääräinen palkkatoive pois hakemuksesta, vaikka sitä pyydettäisiinkin. Voit esimerkiksi kertoa haluavasi ensin keskustella tarkemmin työtehtävistä, ennenkuin esität tarkan euromääräisen palkkatoiveen.

Esitä työhakemuksessa tarkka palkkatoive liukuvan välin sijaan

Tietysti jos sinullakin on mielessä tarkka euromäärä, jonka haluat välttämättä saada tilillesi, kannattaa palkkatoive esittää. Silloin molemmat osapuolet säästävät aikaa: työnantaja ja sinä saatte nopeasti tietoonne, ovatko näkemyksenne yhteneviä.

Jos esität palkkatoiveen, kannattaa se esittää täsmällisenä euromääränä. Älä siis ilmoita toivovasi 2500-3000 euron palkkaa, sillä työnantaja tarjoaa sinulle silloin juuri tuon 2500 euroa. Pyydä siis mieluummin vaikkapa 2900 euron palkkaa, jonka jälkeen sinulla on hiukan tinkimisvaraa.

Kannattaa myös välttää tasatuhanteen päättyvää palkkatoivetta: 2900 euroa ja 3100 euroa kuulostavat molemmat paremmalta kuin 3000 euron palkkatoive.

Realistinen palkkatoive kannattaa

Palkkatoivomuksen kannattaa siis olla realistinen. Todellisuutta vastaava palkkatoive edellyttää tietoa yrityksestä ja toimialasta: paljonko vastaavalla kokemuksella töitä tekevät tienaavat samantyyppisissä tehtävissä?

Mitä tarkemmin osaat arvioida alan normaalin palkkatason, sitä helpompi sinun on esittää realistinen mutta omalta kannaltasi paras mahdollinen palkkapyyntö.

Alan palkkatasosta taas saa usein helpoimmin tietoa palkkatilastoista ja selvityksistä, joita esimerkiksi ammattiliitot tekevät. 

Provisiopalkkaus vaihtelee menestyksen mukaan

Jos työtehtäviin kuuluu myyntiä, on usein palkka selkeästi sidoksissa tekeääsi tulokseen. Tällöin on turha keskustella täsmällisistä euroista - kaikkihan riippuu siitä, saatko yritykselle syntymään myyntiä.

Siksi provisiopalkkauksen tapauksessa kannattaa aloittaa keskustelu kysymyällä, paljonko keskimäärin uudet työntekijät tienaavat ja minkälaisiin huippuansioihin kokeneet myyjät pääsevät. Tämän jälkeen voit itse arvioida, minkälaiseen suoritukseen pääsisit.

Usein on mahdollista sopia ensimmäisten kuukausien ajaksi tavallista hiukan korkeampi, kiinteä palkka. Koeajan jälkeen kiinteän palkan osuutta pienennetään, ja mahdollisesti provision osuutta kasvatetaan.

Usein provisiopalkkaukseen liittyy työvoiman suuri vaihtuvuus: myyjiä tulee ja menee sen mukaan, kuinka he saavat myynnin toimimaan. Jos kauppaa ei synny, kannattaa kokeilla uutta työpaikkaa. Tämä ei yleensä ole mikään ongelma, sillä työpaikkoja on lähes koko ajan tarjolla.

TES ja palkkatoivomus

Entä jos alalla on käytössä TES (työehtosopimus)? Miten silloin toimitaan?

Tämäkin riippuu alasta. Tyehtosopimushan määrittää aina kulloisenkin alan vähimmäisehdot. Taulukkopalkasta voidaan poiketa, jos siihen on syytä.

Käytännössä alan työllisyystilanne tietysti vaikuttaa siihen, onko palkkatoivomuksella mitään merkitystä. Mitä helpompi alalle on saada uutta työvoimaa, sitä vähemmän hyödyt palkkatoiveen esittämisestä.

Toisaalta jos alalla kärsitään työvoimapulasta, voit hyvinkin onnistua neuvottelemaan itsellesi työehtosopimusta paremman palkan, varsinnkin jos sinulla on erityistä osaamista.

Vastavalmistuneen palkkatoive

Varsinkin vastavalmistuneen työnhakijan on usein vaikea esittää realistista palkkatoivetta.

Jos olet juuri valmistunut, kannattaa sinun tutustua työehtosopimuksen lisäksi oman ammattiliiton tilastoihin ja ohjeisiin. Monella alalla nimittäin ammattiliitot julkaisevat suosituspalkkoja ja selvityksiä siitä, mitä vastavalmistuneet tyypillisesti ansaitsevat kuukaudessa.

Näihin tutustuttuasi työhakemuksen palkkatoive perustuu todellisuuteen toiveiden sijaan.

Valitettavan usein vastavalmistut saa ensimmäiseksi työpaikakseen matalapalkkaisen harjoittelupaikan. Tällöinkin kannattaa neuvotella palkasta - monessa työpaikassa nimittäin harjoittelijoiden palkka vaihtelee jopa sadoilla euroilla.

Aseta palkkatoive työhakemuksessa yläkanttiin - kun haet parempaa palkkaa

Entäpä silloin, kun olet hakemassa uutta nostetta urallesi? Kenties olet muuten tyytyväinen tämänhetkiseen työpaikkaasi, paitsi että toivot palkankorotusta. Siinä tapauksessa tilanteesi on oikeastaan aika helppo: esitä työhakemuksessa palkkatoive, joka on selvästi parempi kuin nykyinen palkkasi.

Palkkatoiveen toteutuminen riippuu tietysti useista asioistaL: sinusta, osaamisestasi, palkkaavasta yrityksestä ja yleisestä työmarkkinatilanteesta. Koska sinulla on jo työpaikka, tilanne on kannaltasi miellyttävä. Sinun ei ole pakko ottaa vastaan mitä tahansa työtä, vaan voit odottaa tarjousta, joka on selvästi nykyistä palkkaasi parempi.

Riippuu tietysti itsestäsi ja haaveistasi, kuinka suuri palkkatoive on riittävän suuri työpaikan vaihtamiseksi. Jollekin riittää 10 prosentin palkankorotus, joku toinen haluaa 20 prosenttia - korkeasti koulutetut asiantuntijat ja johtajat voivat hakea jopa 50 - 100 prosenttin palkankorotusta.

Näin korkeaa palkankorotusta hakiessasi voit tietysti varautua siihen, että et heti saa uutta työpaikkaa. Siitä huolimatta työpaikan vaihtaminen on usein paras tapa hankkia palkankorotus.