Opiskelijalle töitä - parhaat vaihtoehdot esittelyssä

Yhä useampi opiskelija etsii töitä. Työnhaun perusasioiden lisäksi opiskelijan kannattaa ajatella myös opiskelijoiden työnhakuun liittyvät erityispiirteet.

Opiskelijoiden vaatimustaso on noussut: soluasunnon sijaan opiskelijat haluavat asua yksiössä tai kimppakämpässä. Siihen opintotuki riittää harvoin, joten työnteko on useimmille ainoa keino rahoittaa yksityinen vuokra-asunto.

Tämän vuoksi opiskelijoiden työssäkäynti on jatkuvasti yleisempää: yli puolet opiskelijoista käy nykyään töissä kesätöiden lisäksi myös lukukausien aikana, opintojen lomassa. Silti opiskelijan on usein vaikea löytää töitä. Mikä siis avuksi - mistä opiskelijalle löytyy työpaikka?

 

Opiskelijalle töitä koulun rekrypalvelun kautta

Useimmat oppilaitokset, niin yliopistot kuin ammattikorkeakoulutkin auttavat opiskelijoita löytämään töitä. Kovin usein oppilaitoksen kautta löytyy lähinnä erilaisia harjoittelutyöpaikkoja. Koska monilla aloilla työharjoittelu on pakollista, ei työnantajien tarvitse maksaa harjoitteluun tuleville opiskelijoille kunnon palkkaa. Usein harjoitteluajan palkka on alle tuhat euroa kuussa.

Siitä huolimatta töitä etsivän opiskelijan kannattaa aina seurata tiiviisti oppilaitoksen sähköistä ilmoitustaulua. Usein oppilaitoksilla on myös oma sähköpostilista, jossa tiedotetaan tarjolla olevista uusista työpaikoista.

Vuokratyö sopii opiskelijalle

Helpoimmin opiskelijalle töitä löytyy vuokratyöfirman kautta. Suomessa on useita koko maassa toimia vuokratyönantajia, jotka välittävät mielellään myös opiskelijoita yrityksille työvoimaksi. Lisäksi on olemassa joukko paikallisia vuokratyönantajia, joilla saattaa olla hyvät verkostot opiskelupaikkakunnallasi.

Opiskelijan kannattaa kuitenkin aloittaa työnhaku suurten, koko maassa toimivien vuokratyöfirmojen välityksellä. Näitä ovat Adecco, Barona, Eilakaisla, Academicwork ja Studentwork. Kaksi viimeksimainittua on erikoistunut opiskelijoiden ja vastavalmistuneiden työnhakuun.

Moni opiskelija löytää töitä vähittäiskaupasta

Toimialoista erityisesti kauppa työllistää paljon opiskelijoita. Tyypillisesti monet opiskelijat löytävätkin lukukausien ajaksi työpaikan vähittäiskaupan alalta: kauppa tarvitsee jatkuvasti nuorta työvoimaa täyttämään iltojen ja viikonloppujen työvoimatarvetta.

Varsinkin opintojen alkuvaiheessa kaupan alan työpaikat saattavat olla lähes ainoa vaihtoehto töitä etsivälle opiskelijalle. Vaikka omat opinnot suuntautuisivat aivan toiselle alalle, ei kaupan alalta saatua työkokemusta kannata silloinkaan väheksyä.

Puhelinmyynti sopii osalle opiskelijoista

Vähittäiskaupan ja vuokratyön lisäksi kannattaa mainita kolmaskin potentiaalisesti hyvä ala: puhelinmyynti. Puhelinmyynti ei tietenkään sovi kenelle tahansa, sillä työn nopea tahti ja luurin lyöminen korvaan uuvuttavat monet aloittelevat puhelinmyyjät nopeasti. Toisilta puhelinmyynti kuitenkin sopii, varsinkin jos pääsee myymään tuotetta, johon itse luottaa.

Lisäksi on hyvä muistaa, että usein kaupallisilla aloilla arvostetaan puhelinmyynnistä saatua työkokemusta korkealle. Menestys puhelinmyyjänä nimittäin kertoo, että osaat todennäköisesti myydä mitä tahansa tuotetta - ja sellaiset henkilöt ovat tarpeen jokaisessa yrityksessä.

Puhelinmyynnissä työntekijöiden vaihtuvuus on korkea. Sen ansiosta käytännössä jokainen opiskelija löytää halutessaan töitä puhelinmyyntiyrityksestä. Tälläkin hetkellä useat eri puolilla maata toimivat puhelinmyyntiorganisaatiot etsivät juuri sinun kaltaisiasi työntekijöitä.