Työnhaku tänään - parhaat vinkit työnhakuun

Etsitkö uutta työpaikkaa, tai kenties elämäsi ensimmästä vakituista työtä? Molemmissa tapauksissa löydät tältä sivustolta oivan tietopaketin, jonka avulla työnhaku helpottuu ja tehostuu huomattavasti!

Tämän sivuston tarkoitus on auttaa juuri sinua löytämään itsellesi uusi työpaikka. Useimmiten työnhaku vaatii sekä aikaa että vaivaa -- vain harva meistä työllistyy hetkessä. Sen vuoksi hyvät neuvot ovat tarpeen. Tämän sivuston avulla tehokas ja tuloksellinen työnhaku helpottuukin huomattavasti. 

Verkko on nykyään työnhaun tärkein kanava

Kymmenen viimeisen vuoden aikana työnhaku on siirtynyt lähes täysin verkkoon. Paperiset työhakemukset ovat viime vuosisadan historiaa, eikä kukaan työnantaja halua enää vastaanottaa niitä.

Paperisten hakemusten sijalle ovat nousseet

  • sähköposti
  • tietokannat
  • sähköiset työnhakulomakkeet.

Vaikka paperi on muuttunut tietokoneen näytöksi ja posti biteiksi, pätevät monet vanhat työnhaun ohjeet yhtä lailla digitaalisessa maailmassakin.

Verkko on kuitenkin tehnyt työnhausta aikaisempaa helpompaa. Kun kuka tahansa voi lähettää sähköisen työhakemuksen nopeasti, kasvaa yritysten ja rekrytointipalveluiden saama posti huomattavasti paperimaailman aikaan verrattuna.

Sen vuoksi on entistäkin tärkeämpää, että erotut muiden hakijoiden joukosta nopeasti ja selkeästi.

Tehokas työnhaku on suunnitelmallista

Työnhaku muuttuu haaveilusta tehokkaaksi toiminnaksi, kun toimit suunnitelmallisesti. Työnhaun suunnitelmallisuus tarkoittaa esimerkiksi sitä, että:

  • kartoitat oman osaamisesi
  • kartoitat mahdolliset työnantajat
  • kartoitat omat kontaktisi ja
  • lähestyt yrityksiä järjestelmällisesti.

Moni työnhakija sortuu juuri suunnitelmallisuuden puutteeseen. Silloin työnhaku muuttuu helposti kymmenien tai satojen työhakemusten lähettämiseksi summamutikassa, kaikille mahdollisille ja mahdottomille työnantajille.

Sellainen työnhaku tuottaa harvoin tulosta. Nopeasti kirjoitetuista työhakemuksista käy heti ilmi, että työnhakija ei ole perehtynyt yritykseen lainkaan. Viimeistään se käy ilmi työhaastettalussa, kun sinulta kysytään: "Miksi olet kiinnostunut juuri tästä yrityksestä?"

Sen vuoksi tehokas työnhaku keskittyy tiettyihin työtehtäviin ja tietyntyyppisiin työnantajiin. Silloin sinulla on aikaa perehtyä yrityksiin ja tiedät, miksi olet hakemassa juuri tiettyä työtä.

Aloita työnhaku kartoittamalla oma osaamisesi

Oma osaamisesi on lähtökohta menestykselliselle työnhaulle. Jos et tunne omaa osaamistasi ja osaa esitellä sitä oikein, on sinun vaikea "myydä" itseäsi työnantajille.

Siksi sinun on kartoitettava oma osaamisesi tarkoin. Mitä olet opiskellut? Missä työtehtävissä olet tähän saakka toiminut? 

Aina oman osaamisen tunnistaminen ei kuitenkaan ole helppoa. Silloin on hyödyllistä keskustella ystävien kanssa - he saattavat tunnistaa sinun osaamisesi ja vahvuutesi sinua itseäsi helpommin!

Jatka kartoittamalla kiinnostavat työnantajat

Seuraavaksi sinun on kartoitettava kiinnostavat työnantajat: työpaikat, joissa haluaisit työskennellä. 

Suurin osa ihmisistä nimittäin palkataan ns. piilotyöpaikkaan, työtehtävään, jota ei ole julkisesti ilmoitettu haettavaksi. Sellaisen työpaikan löydät vain olemalla aktiivinen ja perehtymällä tämänhetkisiin mahdollisuuksiin.

Kun kartoitat itse juuri sinua kiinnostavat työpaikat, tiedät todennäköisesti, miksi haluaisit työskennellä juuri niissä. Silloin vastaaminen vaikeaan kysymykseen kiinnostuksesti syystä muuttuukiin yhtäkkiä helpoksi vastattavaksi.

Järjestelmällinen työnhaku edellyttää sitä, että rakennat tässä vaiheessa kiinnostavista työnantajista luettelon. Käytä tekstinkäsittelyohjelmaa, taulukkolaskentaa tai vaikkapa sinikantista vihkoa - kunhan kokoat itsellesi luettelon yrityksistä.

Sen jälkeen voit täydentää luetteloa yksityiskohdilla, kiinnostavilla tiedoilla ja vaikkapa henkilöiden yhteystiedoilla.

Kartoita omat kontaktisi

Työnhaun seuraavassa vaiheessa kartoitat kontaktisi. Tällä tarkoitan kontakteja, joita sinulla mahdollisesti on kiinnostavissa työpaikoissa. 

Tunnetko jo jonkun haaveilemasi yrityksen työntekijän? Tai onko joku ystäväsi aikaisemmin työskennellyt siellä?

Kontakteillasi voi olla arvokasta tietoa yrityksestä, sen tämänhetkisestä tilanteesta ja uusien työntekijöiden palkkaussuunnitelmista. Siksi vanhatkin kontaktit kannattaa elvyttää.

Myös tässä vaiheessa sinun kannattaa tehdä kartoitus kirjallisesti: kynällä ja paperilla tai tietokoneella. Tiettyihin yrityksiin liittyvät kontaktit lisäät tietysti myös työnantajaluetteloon. Silloin kontaktisi eivät unohdu.

Ota yhteyttä yrityksiin

Seuraavaksi sinun on siirryttävä suunnittelusta suunnitelman toteutukseen. On aika tarttua puhelimeen tai laskea sormet tietokoneen näppäimistölle.

Jos yritys on jo julkaissut tiedon täytettävästä työtehtävästä, on sinun ehdottomasti noudatettava ilmoituksessa annettuja ohjeita. 

Todennäköisesti kyseessä on kuitenkin piilotyöpaikka. Silloin voit käyttää enemmän omaa harkintaa yhteydenottomuodon valinnassa. 

Usein on parasta käyttää sekä sähköpostia että puhelinta. Osa työnhakijoista soittaa ensin yritykseen ja lähettää sähköpostihakemuksen vasta saatuaan puhelimessa vihreää valoa.

Toiset taas lähettävät ensin sähköpostia ja soittavat perään saadakseen sovittua tapaamisen.

Jos olet yrityksen kannalta kiinnostava työnhakija, sinut kenties halutaan tavata, vaikka juuri nyt ketään ei palkattaisikaan. Tähän kannattaa ehdottomasti tarttua - tai pikemminkin: tähän sinun kannattaa ehdottomasti pyrkiä.

Ota siis tavoitteeksesi saada tapaaminen. Tapaamisessa voit antaa parhaan mahdollisen vaikutelman itsestäsi. Silloin sinut muistetaan varmasti, kun yritys on seuraavan kerran palkkaamassa uutta henkilöstöä.

Järjestelmällisyys helpottaa yhteydenottoja

Toivottavasti olet toiminut ohjeidemme mukaisesti, ja suunnitellut työnhakuprosessin etukäteen. Koska olet kartoittanut kiinnostavat yritykset ja työtehtävät, on yritysten lähestyminen helpompaa kuin kaikkea mahdollista hakeminen, "haulikolla ampuminen".

Tiettyyn toimialaan keskittyminen helpottaa monella tapaa sähköpostien kirjoittamista ja puhelinkeskusteluja.

Kun haet toistuvasti samantyyppisiä työpaikkoja, opit kerta kerralta esittelemään ansiosi ja osaamisesi entistä paremmin.

Kenties et ensimmäisiä työhakemuksia kirjoittaessasi vielä osannut perustella kiinnostustasi juuri kyseiseen yritykseen. Sitä mukaa kun muokkaat hakemusta paremmaksi, tämäkin puoli sujuu sinulta helpommin.

Samalla opit tuntemaan toimialaa entistä paremmin. Todennäköisesti huomaat tässä vaiheessa löytäneesi joukon uusia kiinnostavia työpaikkoja. Lisää nekin alussa koostamaasi luetteloon.

Tapaaminen tai haastattelu

Palkkauspäätöstä ei koskaan tehdä pelkkien papereiden perusteella. Siksi sinun on valmistauduttava huolella myös työhaastatteluun.

Yksi tehokas tapa on lukea huolella läpi yrityksen verkkosivut. Niistä saat runsaasti arvokasta tietoa yrityksestä.

Perehtyminen auttaa sinua myös esittämään kysymyksiä haastattelussa. Kysymyksesi kertovat haastattelijalle siitä, että olet aidosti kiinnostunut yrityksestä. Siksi on tärkeää, että olet jo etukäteen miettinyt pari harkittya kysymystä haastattelijalle esitettäväksi.

Työtarjouksesta töihin

Jos työhaastattelu on mennyt hyvin, saat toivottavasti yritykseltä työtarjouksen.