Passiivinen työnhaku jatkuu koko ajan
Oletko osaava ja haluttu asiantuntija? Siinä tapauksessa passiivinen työnhaku - silmien ja mielen pitäminen avoimena uusille tarjoutuville mahdollisuksille on fiksua.
Työnhaku tarkoittaa monelle pelkästään ns. aktiivista työnhakua. Aktiivinen työnhaku tarkoittaa nimensä mukaisesti sitä, että työnhakija etsii säännöllisesti tietoa uusista, houkuttelevista työtehtävistä.
Passiivinen työnhaku tarkoittaa avointa mieltä
Asiantuntijatehtävissä työskentelevien ei kuitenkaan välttämättä tarvitse koskaan aloittaa aktiivista työnhakua. Heille riittää passiivinen työnhaku.
Passiivinen työnhaku tarkoittaa tilannetta, jossa työssä oleva ei varsinaisesti etsi uutta työtä. Sen sijaan hän on avoin jättämään tämänhetkisen työnsä ja siirtymään uuteen yritykseen ja uuteen työtehtävään, jos tähän tarjoutuu sopiva tilaisuus.
Asiantuntijoiden lisäksi passiivinen työnhaku on tehokas tapa työpaikan vaihtamiseksi kaikille niillä, joiden osaamisesta on pulaa työmarkkinoilla. Mitä erikoistuneempaa osaamisesi on, sitä todennäköisemmin tälläkin hetkellä joku yritys etsii sinua.
Kun olet töissä, olet neuvotteluissa vahvoilla
Lisäksi se, että olet tälläkin hetkellä töissä tekee sinusta kiinnostavan työntekijän: olet kelvannut jollekin toiselle työnantajalle, joten todennäköisesti pärjäät uudessakin työpaikassa.
Työttömyys sen sijaan on monen mielestä merkki siitä, että osaamisessasi on jotain vikaa. Usein tämä on tietysti aiheeton epäilys -- silti kyse on varsin yleisestä epäluulosta.
Kaiken muun hyvän lisäksi passiivisen työnhakijan neuvotteluasema esimerkiksi palkkaneuvotteluissa on tavallista parempi. Sinunhan ei ole pakko tyytyä mihin tahansa työhön, jota sinulle tarjotaan -- uuden työnantajan on kyettävä tekemään tarjous, joka on jollakin tapaa selvästi tämänhetkistä työpaikkaasi parempi.
Passiivinen työnhaku on verkossa ja verkostoissa toimimista
Passiivinen työnhaku tuottaa parhaiten hedelmää silloin, kun olet jollakin tapaa löydettävissä. Sinulla täytyy olla riittävästi verkostoja, olivatpa ne kasvotusten syntyneitä verkostoja tai sosiaalisen median virtuaaliverkostoja, jotta sinut ylipäänsä löydetään.
Asiantuntijoiden kohdalla LinkedIn on varmasti paras tarjolla oleva sosiaalisen median verkosto. Aktiivisuus LinkedInissä ja sen keskusteluryhmissä tuo sinulle väistämättä näkyvyyttä, kun eri yritysten rekrytoijat ja suorahakuihin erikoistuneet headhunterit etsivät juuri sinunkaltaista osaajaa kiinnostavaa työtehtävää täyttämään. Siksi sinunkin kannattaa aktivoitua LinkedInissä.