Nuoren työnhaku - parhaat vinkit nuorelle työnhakijalle

Sen ensimmäisen työpaikan löytäminen voi tuntua olevan kiven takana. Vähitellen työnhaku helpottuu, ja työpaikkoja alkaa löytyä. Luettuasi tämän olet askeleen edellä ikätovereitasi!

Työnhaku on aina hankalaa. Varsinkin nuoret, joilla ei ole vielä mainittavaa työkokemusta, kokevat sen lähes mahdottomaksi. Niin ei kuitenkaan tarvitse olla: töitä löytyy opiskelijalle ja muille nuorille työnhakijoille, kunhan osaa etsiä!

Oma-aloitteisuus palkitaan aina

Oma-aloitteisuus on työnhaussa kaiken A ja O. Erityisen hyvin se pitää paikkansa nuoren työnhakijan kohdalla.

Nuoren työnhakijan innokkuus ja aktiivisuus kertovat hänen kiinnostuksestaan. Sähköpostien lähettäminen on kaikille helppoa, mutta puhelimeen tarttuminen osoittaa jo huomattavasti suuremmasta oma-aloitteisuudesta.

Oma-aloitteisuus ja aktiivisuus ovat erityisen tärkeitä siksi, että ylivoimaisesti suurin osa työpaikoista on ns. piilotyöpaikkoja, joita ei ole lainkaan julkisesti ilmoitettu haettavaksi. Sellaisen löydät ainoastaan olemalla aktiivinen: ottamalla yhteyttä yritykseen juuri oikeaan aikaan.

Muillakin on vain vähän työkokemusta

Todennäköisesti sinäkin koet suurimmaksi ongelmaksesi vähäisen työkokemuksen. Ensimmäistä työpaikkaasi hakiessasi sinulla ei ole sitäkään.

Silti lähes kaikki saavat jossain vaiheessa sen ensimmäisen työpaikkansa.

Kun työkokemusta ei vielä ole, voit kerätä arvokasta kokemusta vaikkapa harrastusten kautta. Oletko ollut aktiivinen partiolainen? Oletko toiminut koulussa luokan puheenjohtajana tai kerännyt rahaa leirikoulua varten?

Kaikki tällainen aktiivisuus kertoo sinusta työnantajalle enemmän kuin mitä kuvitteletkaan!

Jokaisella on "suhteita" - myös sinulla!

Tai kenties ajattelet, että "suhteet ratkaisevat kaiken". Toki suhteet ovatkin monesti hyödyksi työnhaussa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että sukulaisesi on oltava johtavassa tai päättävässä asemassa päästäksesi töihin.

Oikeastaan jokaisella meistä on suhteita, jotka auttavat työpaikan löytämisessä. Usein hyödyllisimpiä ovatkin ne suhteet, joita tulee harvemmin ajateltua: Tapaat sattumalta jonkun perhetutun tai sukulaisen, joka tietää jostakin työpaikasta, joka voisi olla juuri sinulle sopiva. Silloin kannattaa toimia nopeasti!

Muista myös vuokratyöfirmat -  moni nuori löytää niiden välityksellä ensimmäisen työpaikkansa!