Kesätyöntekijän työsopimus - 11 kohdan muistilista

Jos onnistut löytämään itsellesi kesätyöpaikan, kannattaa sinun ehdottomasti tehdä työnantajan kanssa työsopimus. Jos yritys ei halua tehdä työsopimusta kanssasi, pitäisi varoituskellojen alkaa soida myös nuoren työntekijän korvissa.

Työsopimus on työntekijän ja työnantajan välinen sopimus. Työsopimuksessa kesätyön tekijä  sitoutuu tekemään työnantajalle työtä tämän johtamana ja valvomana. Vastikkeeksi työpanoksestaan työntekijä saa palkkaa tai muuta vastiketta.

Laki ei edellytä, että työsopimus tehdään kirjallisesti. Varsinkin nuoren kesätyöntekijän kannattaa ehdottomasti tehdä kirjallinen työsopimus. Jos kaikki menee työpaikalla hyvin, ei kirjallisella sopimuksella on niin väliä. Mutta jos kesätyöpaikka ja nuori kesätyöntekijä joutuvat kiistelemään työsuhteen ehdoista, on kirjallinen työsopimus hyvä todiste siitä, mitä kesän aluksi tulikaan sovittua palkasta, työajasta ja muista työsuhteen kannalta merkittävistä seikoista.

Työsopimuksessa olisi hyvä mainita seuraavat seikat.

 1. Osapuolet - eli työnantajan ja työntekijän nimet, kotipaikka ja liikepaikka.
 2. Mahdollisesti työsuhteessa käytettävä koeaika ja sen pituus
 3. Onko kyseessä toistaiseksi voimassa oleva vai määräaikainen työsopimus vai muu, esimerkiksi harjoittelu
 4. Määräaikaisuuden peruste, jos kyseessä on määräaikainen työsopimus
 5. Milloin työ alkaa, ja jos kyse on määräaikaisesta sopimuksesta, milloin työsuhde päättyy
 6. Työn suorittamispaikka - tehdäänkö työ toimistolla vai kotona etätyönä?
 7. Työtehtävän laatu - mitä työtehtäviä kesätyöntekijälle kuuluu?
 8. Palkka ja luontoisedut sekä palkanmaksukausi - näistä ainakin palkka kiinnostaa jokaista kesätyöntekijää.
 9. Työaika - jotkut työnantajat haluavat jättää työajan avoimeksi, esimerkiksi siten että jäätelömyyjä kutsutaan töihin vain aurinkoisella säällä. Yritä saada aikaan sopimus, jossa on kiinteä työtuntien määrä.
 10. Työsopimuksen osana noudatettava työehtosopimus
 11. Irtisanomisaika

Lisätietoja työsopimukseen liittyvistä seikoista löydät esimerkiksi SAK:n sivuilta.  Työsuojeluhallinnon nettisivuilta taas löytyy esimerkiksi työsopimusmalli.