Kesätyöpaikan löytäminen vaatii työtä

Kesätyöpaikan löytäminen ei ole helppoa, vaikka aloittaisit työnhaun jo tammikuussa. Moni nuori tarvitseekin sukulaisten tai tuttavien apua ensimmäistä kesätyöpaikkaa etsiessään. Onneksi kesätyöpaikan löytäminen helpottuu sitä mukaa, kun työkokemusta on ehtinyt kertyä edes hiukan ensimmäisten kesien aikana.

Internetistä löytyy onneksi useita sivustoja, joiden avulla on mahdollista löytää kesätyöpaikka. Näistä kannattaa aloittaa työpaikkatilanteen kartoittaminen. Valitettavasti samoja sivustoja selaavat kaikki muutkin kesätyötä etsivät nuoret, joten kyseessä eivät todellakaan ole mitkään pienen piirin tuntemat salaiset sivustot.

Avoimet työpaikat 

Moni havahtuu etsimään kesätyöpaikkaa vasta keväällä. Kuitenkin parhaat kesätyöpaikat tulevat hakuun jo keskellä talvea. Näin talvipakkasilla voi olla vaikea suuntautua suunnittelemaan ensi kesän ohjelmaa.

Kesätyöpaikkojen haku tuntuu käynnistyvän vuosi vuodelta yhä aikaisemmin. Esimerkiksi pankit ja vakuutuslaitokset järjestävät kesätyöpaikkahakunsa jo keskitalvella -- maaliskuussa olet jo auttamattomasti myöhässä. Siksi jo nyt on syytä alkaa kartoittaa ensi kesän työmahdollisuuksia. Niin sinäkin voit tienata rahaa ensi kesänä ja antaa kavereidesi huolehtia uimarannalla loikoilusta.

Kesätyöpaikan etsiminen kannattaa varmasti aloittaa työministeriön Avoimet työpaikat -sivulta. Koko maan kattava tietokanta sisältää kaikki työvoimaviranomaisille ilmoitetut avoimet työpaikat. Tietokannasta voit hakea työpaikkoja esimerkiksi työsuhteen keston, paikkakunnan ja toimialan mukaan.

Jos löydät kiinnostavan yrityksen, joka ei kuitenkaan tarjoa tietokannassa nimenomaisesti kesätyöpaikkaa, kannattaa yrityksen tiedot ottaa saman tien ylös. Voihan olla, että yritys ei edes ilmoita kesätyöpaikoistaan työministeriön tietokantaan, vaan täyttää kesätyöpaikat nuorten yhteydenottojen perusteella. Tutustu siksi yrityksen nettisivuihin ja niistä mahdollisesti löytyviin tietoihin kesätyöpaikoista. Ota yhteyttä suoraan yritykseen -- aktiivisuus nimittäin palkitaan myös kesätyöpaikkaa etsiessä.

Varsinkin suurten yritysten verkkosivuilta löydät aina osaston, jossa kerrotaan työmahdollisuuksista kyseisessä yrityksessä. Useimmiten sivustoille kerrotaan täsmällistä tietoa myös kesätyöpaikoista: milloin kesätyöpaikkaa täytyy hakea ja kuinka haku tapahtuu. Usein kesätyöpaikkaa haetaan täyttämällä tarkoitusta varten kehitetty nettilomake. Pienten yritysten kohdalla tällaista ei yleensä ole, vaan kesätyöpaikkaa haetaan esimerkiksi sähköpostitse.

Olipa hakumenetelmä mikä tahansa, älä tyydy vain kopioimaan samaa hakutekstiä yrityksestä toiseen. Kokeneet rekrytoijat kyllä huomaavat, milloin hakemuksen teksti on yleispätevää huttua.

Hakemuksesta toiseen samanlaisena pysyvät teksti antaa heti sen kuvan, että et oikeasti ole kiinnostunut juuri kyseisestä yrityksestä. Ja jos sinä et ole kiinnostunut tuosta työpaikasta, miksi työpaikkakaan olisi kiinnostunut sinusta työntekijänä?

Kevään edetessä kesätyöpaikat vähenevät

Maalis-huhtikuussa kesätöiden hakija alkaa olla jo myöhässä. Hyvin harva onnistuu enää saamaan kesätöitä -- sen vuoksi mahdollisuuksiasi parantaa huomattavasti, jos olet valmis jatkamaan työpaikassa myös syksyn jälkeen edes osa-aikaisena.

Kenties sinun kannattaa myös madaltaa laatuvaatimuksiasi. Jos unelmapaikkaa ei tänä vuonna löytynyt, voi olla hyvä katsoa myös vähemmän houkuttelevia työpaikkoja. Jos tarvitset heti töitä, kannattaa sinun kenties tutustua myös puhelinmyyntiyritysten työpaikkailmoituksiin.

On totta, että puhelinmyynti ei sovi kaikille. Sekin on totta, että puhelinmyyjän työ on yleensä erilaisten arvostuslistan hännillä. Kuitenkin juuri sinä saattaisit sopia puhelinmyyjäksi!

Puhelinmyyjän palkka koostuu yleensä kiinteästä peruspalkasta ja sen päälle tulevista bonuksista. Hyvä myyjä onnistuu sen ansiosta tienaamaan huomattavasti keskimääräistä paremmin. Jos siis myyminen sujuu sinulta leikiten etkä jännitä vieraille ihmisille puhumista, saattaa puhelinmyynti hyvinkin olla juuri sinun juttusi.

Puhelinmyyntitöitä tarjoavien yritysten kautta voit saada myös muunlaisia myyntitöitä. Esimerkiksi ostoskeskuksien käytävien myyntiständeille saattaa päätyä juuri samaisten puhelinmyyntiyritysten kautta. Kenties tämänkaltainen työ houkuttelisi sinua puhelinmyyntiä enemmän?

Kun jätät hakemuksesi mahdollisimman nopeasti, sinäkin saatat töitä jo muutaman päivän sisällä!