Lyhyet ja pitkät työsuhteet antavat sinusta erilaisen vaikutelman

Vanhempamme saattoivat tehdä koko työuransa saman työnantajan palveluksessa. Nykyään työpaikat vaihtuvat usein - eikä se ole aina työllistymisen kannalta hyvä asia.

Monella alalla työntekijät vaihtuvat tiheään. Silloin työnhakijan ansioluettelo täyttyy helposti lyhyistä työsuhteista.

Työsuhteen pituus on kaksipiippuinen juttu

Rekrytoijat suhtautuvat vaihteleviin työsuhteisiin eri tavoin. Toisinaan lyhyet työsuhteet nähdään epäilyttävänä tekijänä: jos olet viihtynyt edellisissä työpaikoissasi alle vuoden, niin viihtyisitkö meillä yhtään sen pidempään? Oletko motivoitunut ja sitoutunut?

Toisaalta pitkä työsuhde herättää sekin joidenkin mielissä epäilyksiä. Jos olet työskennellyt samoissa tehtävissä samalla työnantajalla vuosia, olet selvästi urautunut ja pysähtynyt. Et halua edetä, etkä oppia uutta.

Turvallinen työsuhteen pituus 3-5 vuotta

Kokeineiden rekrytoijien mukaan turvallinen työpaikan vaihtoväli on kolmesta viiteen vuotta. Se ei herätä epäilyksiä, vaan on helppo tulkita parhain päin.

Jos työsuhteesi on kestänyt tätä selvästi lyhyempään tai pidempään, saattavat hälytyskellot soida.  Silloin sinun on hyvä varautua kertomaan, miksi olet vaihtanut työpaikkaa tiheään tai pysynyt tavallista pidempään samassa työpaikassa.

Nuorilla työnhakijoilla lyhyet työsuhteet ovat aivan luonnollisia. Työkokemus ja osaaminen karttuvat tekemällä erilaisia töitä, ja ansioluettelossa korostuvat kesätyöt ja harjoittelupaikat. Siksi nuoren työnhakijan on turha olla huolissaan työsuhteiden pituudesta.