Omat heikkoudet työhaastattelussa - turha kysymys?

Varautumaton työnhakija voi hämmentyä, kun haastattelija kysyy työnhakijan heikkouksia. Yhtä useampi työnhakija on kuitenkin valmistautunut jo "varmoilla" vastauksilla, joten työhaastattelija saa harvoin mitään irti.

Jokainen vähänkin useammassa työhaastattelussa ollut työnhakija on varmasti joutunut vastaamaan kysymykseen: "Mitkä ovat suurimmat heikkoutesi?"

Koska kysymys toistuu työhaastatteluissa jatkuvasti, on jokainen valveutunut ja valmistautunut työnhakija keksinyt itselleen jo etukäteen muutamia heikkouksia, jotka tosiasiassa eivät ole heikkouksia lainkaan.

Tyypillisiä heikkouksia, joita työnhakijat kertovat ovat esimerkiksi:

  • Pikkutarkkuus
  • Perfektionismi

Nämä heikkoudet ovat oikeastaan useimmissa töissä vahvuuksia. Työnhakija on siis oppinut pelin hengen - "älä paljasta todellisia heikkouksiasi". Myös haastattelija tietää, että nämä vastaukset ovat todennäköisesti täysin keksittyjä.

Vielä hiukan paremmin valmistautunut osaa kertoa, mitä hän on tehnyt päästäkseen eroon mainitsemastaan heikkoudesta:

"Jännitän suuren yleisön edessä esiintymistä. Olen kuitenkin huomannut, että valmistautumalla esiintymiseen jännitykseni helpottaa."

Koska todennäköisesti myös haastattelijasi jännittää esiintymistä, on tämä poikkeuksellisen turvallinen vastaus. Varsinkin siinä tapauksessa, että työtehtäviin ei kuulu esiintymistä yleisötilaisuuksissa, pitäisi tämän olla takuuvarma vastaus!

Siitä huolimatta vastaus ei paljasta oikeastaan mitään olennaista.

Unohda siis pahimmat heikkoutesi työhaastattelussa - keskity pieniin heikkouksiin, joiden voittamiseksi olet tehnyt työtä.