Provisiopalkkaus - myyjän palkka vaihtelee tuloksen mukaan

Myyntityössä on tavallista, että tehtävässä menestyminen vaikuttaa suoraan palkkaan: mitä enemmän myyjä tekee kauppaa, sitä enemmän tilille kilahtaa rahaa.

Tämä kannattaa muistaa silloin, kun haet myyntialan töitä. Silloin ei todennäköisesti kannata lainkaan esittää työhakemuksessa palkkatoivetta: palkkahan on lopulta kiinni sinusta itsestäsi.

Palkkatoiveen sijaan voit työhaastattelussa kysyä palkkaajalta kysymyksiä, jotka kertovat sinun ymmärtävän, minkälaista työtä olet hakemassa. Näitä ovat esimerkiksi:

  • Kuinka paljon aloitteleva myyjä tyypillisesti ansaitsee firmassa?
  • Kuinka suuri osa palkasta on peruspalkkaa ja mikä on provisioiden osuus?
  • Kuinka paljon huippumyyjä saa yrityksessä palkkaa?
  • Kauanko tyypillisesti kestää, että pääsee näin korkeaan kuukausiansioon?

Usein on mahdollista sopia ensimmäisten muutaman kuukauden ajaksi palkkataso, jossa tavallista suurempi osa palkasta muodostuu kiinteästä kuukausipalkasta. Tämä johtuu siitä, että myyjällä menee tyypillisesti aikaa, ennenkuin asiakaskanta alkaa muodostua.

Vaikka sinulle luvattaisiin mahdollisuus huipptuloihin, pidä pääsi kylmänä. Myyjälle tärkeintä nimittäin on se, että hän itse uskoo myymäänsä tuotteeseen tai palveluun.

Asiakas nimittäin huomaa heti, jos myyjä ei ole täysin vakuuttunut myymistään tuotteista. Silloin kauppa jää syntymättä ja provisiot saamatta.