Hyvä työhakemus - 10 rahanarvoista vinkkiä
Työnhaku muodostuu helposti puuduttavaksi rutiiniksi. Silloin samanlainen työhakemus lähtee kymmenien yritysten sähköpostilaatikkoihin, ja kokenut rekrytoija huomaa ensivilkaisulla, ettet ole nähnyt lainkaan vaivaa työhakemuksen kirjoittamiseksi.
Pelkkä ansioluettelo ei tuo sinulle työpaikkaa. Sen lisäksi tarvitset hyvän työhakemuksen, ja sinun on pärjättävä hyvin työhaastattelussa. Monet työnhakijat unohtavat kuitenkin työhakemuksen merkityksen. Kun vastaanottaja saa eteensä kaavamaisen tai hutiloiden kirjoitetun työhakemuksen, saattaa ansioluettelo jäädä kokonaan lukematta.
Työhakemus ja ansioluettelo täydentävät toisiaan
Hakemuskirjeen tehtävä on täydentää ansioluettelon tietoja ja saada sinulle kutsu työpaikkahaastatteluun. Tämän vuoksi hakemuskirjeen - tai nykyään tavallisesti sähköpostin - on herätettävä muutamalla lauseella lukijan kiinnostus.
Tavallisesti myös palkkatoivomus esitetään työhakemuksessa - jos sitä on nimenomaisesti pyydetty. Avoimen työhakemuksen osalta sitä taas ei kannata turhaan tässä vaiheessa edes esittää.
Hyvän työhakemuksen kirjoittaminen on taitolaji. Kaiken lisäksi taito on lähes jokaisen kannalta erittäin arvokas: hyvä työhakemus tuo haastattelukutsuja paikkoihin, joista et sarjatuotantohakemuksella voisi uneksiakaan.
10 neuvoa työhakemuksen kirjoittajalle
Seuraavat 10 vinkkiä toimivat erinomaisena muistilistana, joiden avulla sinäkin osaat kirjoittaa hyvän työhakemuksen.
- Kirjoita työhakemus avointa työpaikkaa vastaavaksi. Työhakemus on räätälöitävä hakemaasi työpaikkaa vastaavaksi: nosta esiin juuri niitä taitoja ja sellaista työkokemusta, jota yritys työpaikkailmoituksen perusteella on nyt etsimässä.
- Tarkista työhakemuksen vastaanottajan tiedot. Jos työhakemus on osoitettu väärälle vastaanottajalle -- pahimmillaan kilpailevan yrityksen osoitteeseen -- mahdollisuutesi saada kutsu haastatteluun romahtaa.
- Kirjoita kohteliaan asiallisesti. Käytä työhakemuksessa asiallista, kohteliasta ilmaisutapaa. Jätä kepeys ja vitsikkyys niihin tilanteisiin, jossa sitä arvostetaan enemmän - paitsi jos haet töitä koomikkona.
- Hyvä työhakemus on tiivis. Mitä enemmän yritys saa työhakemuksia tiettyyn työtehtävään, sitä vähemmän aikaa työhakemuksen lukemiseen on käytettävissä. Sen vuoksi hyvä työhakemus on tiivis ja keskittyy olennaiseen. Mahduta sanottavasi yhdelle liuskalle tai muutamaan kappaleeseen sähköpostiviestissä.
- Työhakemus on myyntikirje. Monet unhohtavat, että työhakemus on myyntikirje. Sen vuoksi työhakemuksen pitää nostaa esiin parhaat puolesi. Sinun on kerrottava, mitä hyötyä yritykselle olisi juuri sinun palkkaamisestasi. Jos et osaa sitä itse pukea sanoiksi, jää se todennäköisesti lukematta rivien välistä.
- Työhakemuksen alku ratkaisee paljon. Hyvä työhakemus alkaa vahvasti. Heti ensimmäisen virkkeen on annettava lukijan ymmärtää, että juuri sinun hakemuksesi kannattaa lukea loppuun saakka. Mene siis suoraan asiaan.
- Kerro miksi olet kiinnostunut juuri tästä yrityksestä ja työtehtävästä. Rekrytoijat saavat luettavakseen aivan liikaa tusinahakemuksia, jotka eivät eroa toisistaan eivätkä toiseen yritykseen lähettämistäsi työhakemuksista. Perehdy siksi yritykseen niin huolellisesti, että osaat työhakemuksessasi kertoa, miksi olet kiinnostunut juuri tästä työpaikasta ja -tehtävästä.
- Persoonallisuus on plussaa. Persoonallisuus on plussaa, kunhan pysyt kohtuudessa. Hyvässä työnhakemuksessa kannattaa tuoda esiin jotakin, joka tuo sinut henkilönä hiukan esiin. Pieni persoonallinen vivahde sopii moneen työhakemukseen.
- Lopeta tehokkaasti. Työhakemuksen loppu on aivan yhtä tärkeä kuin aloituskin. Lopeta tehokkaasti, kerro palaavasi asiaan ja haluavasi vielä tavata rekrytoijan henkilökohtaisesti.
- Allekirjoita työhakemus. Työhakemus on aina allekirjoitettava. Jos lähetät hakemuksen sähköpostitse, on "Ystävällisin terveisin" usein sopiva lopputervehdys.
Työhakemuksen kirjoittaminen saattaa tuntua hankalalta, ainakin jos et ole tottunut kirjoittaja.
Harjoittelu tekee mestarin
Sen vuoksi kannattaa muistaa, että harjoitus tekee tässäkin suhteessa mestarin. Ensimmäisellä kerralla itsensä markkinointi saattaa tuntua hankalalta, mutta se helpottuu varmasti kun kirjoitat useampia työhakemuksia.
Paljon onnea työnhakuun!