Näin valmistaudut työhaastatteluun

Oletko saanut kutsun työhaastatteluun? Työhaastattelu on jännittävä tilaisuus, mutta etukäteen valmistautuminen helpottaa tilannetta kummasti.

Työhaastattelu on erikoinen tilanne. Toisaalta olet varmasti iloinen siitä, että sinut kutsuttiin haastatteluun - kenties kymmenien, kenties jopa satojen työnhakijoiden joukosta.

Juuri siksi tilanne on usein harvinainen ja jännittävä. Jännitystä voit kuitenkin lievittää valmistautumalla haastatteluun hyvin.

Kun tiedät, mitä tapahtuu ja mitkä ovat omat tavoitteesi, tilanne on paljon paremmin sinun hallussasi.

Varmista työhaastattelun aika ja paikka

Aivan ensimmäiseksi sinun on syytä kirjoittaa ylös tarkka tapaamisen aika ja paikka.

Jos saat kutsun puhelimessa, pyydä soittajaa lähettämään vielä tiedot varmuuden vuoksi tekstiviestillä tai mieluummin sähköpostilla.

Näin varmistat sen, että sait tärkeän tapaamisen tiedot oikein muistiin.

Ota selvää yrityksestä

On ehdottoman tärkeää, että otat kunnolla selvää yrityksestä, joka sinua haastattelee. Tutustu sen verkkosivuihin, Googlaa siitä mahdollisesti kirjoitetut uutiset esiin.

Silloin olet jo kohtuullisen hyvin perillä siitä, minkälaiseen paikkaan olet pyrkimässä.

Samalla mieleesi tulee varmasti kysymyksiä, jotka koskevat yritystä ja hakemaasi työtä. Kirjoita nekin muistiin, jotta et jäisi sanattomaksi työhaastattelussa -- työhaastattelu on myös sinulle tilaisuus tutustua yritykseen aikaisempaa paremmin.

Ota mukaan CV, hakemuksesi ja työtodistukset

Ota mukaan työhaastatteluun ansioluettelosi, työhakemuksesi ja aikaisemmat työtodistukset. Läheskään aina vanhoja työtodistuksia ei kysytä, mutta työtodistusten esittämiseen on syytä olla varautunut. Vähintään sinun pitää osata kertoa jotain jokaisesta työpaikastasi.

Valmistaudu työhaastattelun tavallisiin kysymyksiin

Työhaastattelut etenevät usein kaavamaiasesti. Usein haastattelijat eivät hekään osaa keksiä mitään erityisen erikoista kysyttävää -- kun olet varautunut tavallisimpiin työhaastattelun kysymyksiin, olet varautunut todennäköisesti suurimpaan osaan kiperistä kysymyksistä.

Pukeudu työhaastatteluun oikein

Työhaastatteluun kannattaa pukeutua yrityksen, toimialan ja työtehtävän mukaan. Jos haet töitä pankkisektorilta, puku on paikallaan.

Myyjän puketutuminen taas voi olla vapaampaa, saati sitten varastomiehen. Vältä selvää ylipukeutumista, varo myös turhan epämuodollista pukeutumista.

Ole työhaastattelussa oma itsesi

Kaikesta huolimatta on tärkeä olla rehellinen ja oma itsesi. Silloin olet luonteva ja vakuuttavampi kuin esittäessäsi jotain muuta kuin mitä todellisuudessa olet. Silloin työhaastattelu menee hyvin!