Vuokratyöfirmat [LISTA] ja vuokratyöpaikat - parhaat vinkit työnhakuun

Kun rahapula on paha, ovat hyvät neuvot tarpeen. Silloin kannattaa ottaa vastaan mikä työ tahansa, eikä nirsoilu ole hyväksi. Viimeistään siinä vaiheessa on syytä ottaa yhteyttä mahdollisimman moneen vuokratyöfirmaan.

Vuokratyöllä on huono maine osaksi siitä syystä, että kaikilla alan yrityksillä ei ole ollut ihan puhtaita jauhoja pussissaan. Silloin työntekijältä on saattanut jäädä palkat saamatta. Sen vuoksi vuokratyön hakijan kannattaa ehdottomasti käyttää ainoastaan auktorisoidun henkilöstövuokrausyrityksen palveluita.

MITÄ VUOKRATYÖ TARKOITTAA?

Vuokratyön keskeisenä ajatuksena on se, että työntekijä solmii työsopimuksen vuokratyöfirman kanssa. Vuokratyöfirma puolestaan vuokraa työntekijän eteenpäin omalle asiakasyritykselleen.

Näin työntekijä ei ole työsuhteessa siihen yritykseen, joka hänen työpanostaan käyttää. Samoin työsuhteeseen liittyvisä oikeudellisista kysymyksistä, palkoista ja lomakorvauksista vastaa aina vuokratyöfirma.

Vuokratyössä on noudatettava työsopimuslakia aivan siinä missä muissakin työsuhteissa. Käytännössä kuitenkin 80 % vuokratyöfirmojen kautta työllistyvistä on määräaikaisessa työsuhteessa, vaikka työsopimuslaki ei tunne vuokratyötä määräaikaisuuden perusteena.

VUOKRATYÖN HAKEMINEN KANNATTAA OTTAA VAKAVASTI

Moni työnhakija tekee sen virheen, että ei ota vuokratyöfirman henkilöstökonsultin haastattelua vakavasti. Kuitenkin hänen saamansa vaikutelma ratkaisee sen, onko sinulla minkäänlaisia mahdollisuuksia työllistyä kyseisen yrityksen kautta.

Siksi sinun ei kannata mennä verkkareissa, krapulassa tai muuten vain epämääräisessä tilassa henkilöstökonsultin puheille -- jäät varmasti vaille töitä.

Paljon pienemmätkin erheet saattavat estää työnsaannin: tuttu henkilöstökonsultti sanoi, että jo raidalliset valkoiset tennissukat kertovat, että työnhakijaa ei tulla palkkaamaan. Muista siis ehjät mustat sukat valmistautuessasi työhaastatteluun!


MONET VUOKRATYÖFIRMAT OVAT ERIKOISTUNEET TIETTYYN TOIMIALAAN

Osa vuokratyöyrityksista on erikoistunut tiettyyn toimialaan, esimerkiksi hotelli- ja ravintola-alan osaajat työllistyvät usein tietyn yrityksen kautta -- rakennustöihin saatetaan taas palkata toisen firman välityksellä. Sen vuoksi sinun on hyvä aivan aluksi selvittää, minkä yritysten kautta voit saada töitä sinua kiinnostavilta aloilta.

Sen jälkeen

  • tutustut yrityksen verkkosivuihin
  • täytät työnhakulomakkeen
  • odotat aikasi.

Jos sinulla on tuuria, vuokrafirmasta soitetaan sinulle jo muutaman päivän sisällä haastattelun sopimiseksi. Silloin kannattaa valmistua pohtimalla esimerkiksi

  • minkälaisissa tehtävissä haluat työskennellä
  • paljonko haluat palkkaa
  • missä päin kaupunkia tai aluetta olet valmis ottamaan työpaikan vastaan.

Joustavuus kannattaa työnhaussa -- silloin mahdollisuutesi työllistyä paranevat huomattavasti!

KOKO MAASSA TOIMIVAT VUOKRATYÖFIRMAT

Mitä suurempi vuokratyöfirma on, sitä enemmän sen kautta tavallisesti liikkuu pestejä. Siksi sinun todennäköisesti kannattaa tutustua ensiksi maan suurimpiin henkilöstövuokrausyrityksiin. Ne toimivat useissa kaupungeissa, joten niiden välityksellä saat helpommin töitä hankittua myös Etelä-Suomen suurimpien kaupunkien ulkopuolelta.

Tunnetuimpia henkilöstövuokrausyrityksiä ovat.

Eilakaisla. Eilakaisla on perustettu jo vuonna 1971. Tälläkin hetkellä Eilakaislan webbisivuilla tarjotaan kymmeniä työpaikkoja eri puolille Suomea. Katso täältä lisää.

Barona. Myös Barona toimii eri puolella Suomea, ja senkin työpaikkahaku tarjoaa nytkin työnhakijoille runsaasti mahdollisuuksia työllistyä. Katso täältä lisää.

Adecco. Kansainvälisellä Adeccolla on silläkin useita toimistoja eri puolella maata. Adecco tarjoaa töitä eri toimialolla. Osa työtehtävistä on määräaikaisia, osa pysyviä. Katso täältä lisää.

Manpower. Kansainvälisellä Manpower-ketjulla on Suomessa yhdeksän toimistoa Helsingistä Ouluun. Katso täältä Manpowerin työpaikat.

Opteam. Opteam toimii ympäri Suomea. Opteamin avoimet vuokratyöpaikat löydät täältä.

Staffpoint Myös Staffpoint toimii eri puolilla maata. Tälläkin hetkellä sivustolta löytyy runsaasti avoimia työpaikkoja eri kaupungeista.

Biisoni. Biisoni e kenties ole yhtä tunnettu kuin edellä mainitut vuokratyöfirmat, mutta myös Biisonin verkkosivuilta löytyy koko ajan runsaasti vuokratyöpaikkoja eri puolilta maata.

Academic work. Academic work tarjoaa töitä erityisesti "nuorille ammattilaisille". Tutustu yrityksen vuokratyöpaikkoihin täälä.

Näiden lisäksi Suomessa toimii joukko pienempiä henkilöstövuokrausyrityksiä. Useat pienemmät vuokratyöfirmat ovat alueellisia, eli ne palvelevat vain tiettyä maantieteellistä aluetta. Osa vuokratyöfirmoista on myös erikoistunut tiettyyn toimialaan Siksi sinun kannattaa perehtyä myös kotikaupunkisi ja oman toimialasi pienempiin vuokratyöfirmoihin.