Työhaastattelu - tavalliset kysymykset
Työhaastattelu on jännittävä tilaisuus, jossa onnistuminen vaikuttaa tulevaisuuteesi. Työhaastatteluun kannattaa siksi valmistautua miettimällä valmiiksi vastaukset työhaastattelun tavallisiin kysymyksiin.
Jokainen työhaastattelija rakentaa haastattelunsa hiukan eri tavoi ja kysyy vähän eri asioita. Osa kysymyksistä voi tuntua omituisilta - ja saattavat oikeasti ollakin sitä.
Silti on olemassa joukko tavallisia kysymyksiä, jotka sinulle esitetään lähes joka työhaastattelussa. Niiden sanamuoto saattaa vaihdella, mutta tarkoitus on kuitenkin selvittää samoja asioita.
Työhaastattelun tavallisten kysymysten tarkoitus on lähinnä saada selville:
- pystytkö hoitamaan työn kunnolla
- oletko oikeasti kiinnostunut työstä
- kuinka hyvin sovit yhteen muiden työntekijöiden muodostaman tiimin kanssa.
Peruskysymykset toistuvat lähes aina
Tavallisimmat kysymykset työhaastattelussa toistuvat lähes joka haastattelussa. Siksi sinun kannattaa miettiä niihin vastaus jo valmiiksi -- muuten vastausta voi olla vaikea keksiä nopeasti. Tavallisimpia kysymyksiä ovat:
Miksi olet kiinnostunut tästä työtehtävästä / tästä yrityksestä?. Tällä kysymyksellä halutaan selvittää, oletko ottanut kunnolla etukäteen selvää yrityksestä. Samalla haastattelija haluaa tietää, onko sinulla oikea käsitys tulevasta toimenkuvasta.
Mitkä ovat tulevaisuuden tavoitteesi? Tämän kysymyksen avulla haastattelija saa selville, haluatko kehittyä työntekijänä. Toisaalta vastaus voi antaa vinkkejä siitäkin, aiotko pysyä yrityksessä pitkään vai suunnitteletko vain lyhyttä pestiä firmassa.
Mitkä ovat erityiset vahvuutesi ja heikkoutesi? Osaat varmasti esitellä omat vahvuutesi työpaikan kannalta sujuvasti, mutta usein heikkoudet ovatkin hankalampi kysymys. Kovin suuria heikkouksia ei siis kannata esittää, mieluummin jotain, joka on käännettävissä nopeasti vahvuudeksi. Ainakin sinun on osattava kertoa, miten yrität kehittää itseäsi heikkouksien osalta.
Kerro jostain onnistumisestasi työuralla! Jokainen työnantaja haluaa palkata työntekijöitä, jotka tuntevat vahvuutensa ja tietävät, milloin ovat onnistuneet työssään. Mieti siis etukäteen ainakin pari erityistä onnistumistasi, joista voit kertoa haastattelussa.
Minkälaiset työtehtävät ovat olleet sinulle suurimpia haasteita. Koska bisnesmaailmassa ei nykyään haluta puhua vaikeuksista, korvataan sana usein haasteellisuudella. Yhtä kaikki, työnantajat ovat kiinnostuneita siitä, miten voitit haasteet. Älä siis muistele epäonnistumisia, vaan hankaluuksista huolimatta hyvin päättyneitä projekteja!
Palkkatoiveesi. Usein palkkatoivetta koskeva kysymys esitetään aivan työhaastattelun lopuksi. Siksi sinun on syytä miettiä jo etukäteen, minkälaisen palkkatoiveen esität. Toisinaan palkkatoive esitetään jo työhakemuksessa, mutta usein rahasta puhutaan vasta ensimmäisessä työhaastattelussa. Muista joka tapauksessa, että sekä liian alhainen että liian korkea palkkatoive saattavat olla haitaksi sinulle.